Verschrikkelijk nieuws uit ons woonzorgcentrum Zoniën

Verschrikkelijk nieuws uit ons woonzorgcentrum Zoniën

Sinds de lockdown van 12 maart zijn het inderdaad heftige tijden in de Vlaamse woonzorgcentra. In ons woonzorgcentrum Zoniën is er echter veel meer aan de hand. Op zaterdag 18 april, meer dan een maand na de start van de lockdown, sloeg een krantenartikel van De Standaard in als een bom. Ons eigen Zoniën werd samen met twee andere Vlaamse woonzorgcentra vermeld als catastrofaal door Dokter Janssens van Artsen Zonder Grenzen, die gevraagd was bij te springen in deze sanitaire crisis.

Dokter Bart Janssens was helder: “We waren gechoqueerd door de toestanden die we aantroffen en wij zijn wat gewoon” en hij ging verder, “In Brussel hebben we één of twee WZC’s gezien waar de situatie heel erg was, maar Vlaanderen moet niet onderdoen: Humbeek, Beringen, Tervuren: toen wij daar aankwamen was er heel veel werk aan de winkel”

Verplegers en verzorgers deden nochtans hun uiterste best. Het gemeentebestuur en schepen Lut Kint voelden de bui hangen. Al snel kwamen zij met een bericht dat het volgens dokter Janssens toch allemaal niet zo erg was en al helemaal niet zo bedoeld als vermeld in de krant.

OPEN Tervuren nam contact met de journalisten. Zij herbevestigden dat dokter Janssens van AZG zich wel degelijk in die alarmerende termen over Tervuren uitsprak, zoals opgenomen in het artikel.

Artikel uit De Standaard over Woonzorgcentrum Zoniën in Tervuren waar Artsen Zonder Grenzen moest helpen.

 

Vanuit OPEN Tervuren waren we zeer verontrust over de gang van zaken in Zoniën. Het aantal overlijdens van rusthuisbewoners die met Covid-19 besmet waren, ging immers pijlsnel omhoog. Eind mei staat de teller op 30 overlijdens sinds 12 maart waarvan 25 met Covid-19 besmetting. Het dodencijfer in WZC Zoniën is angstwekkend. De rusthuizen van de OCMW’s van Overijse en Hoeilaart kenden geen besmettingen of overlijdens. In WZC Ter Meeren in Huldenberg werden alle bewoners getest en waren er geen COVID besmettingen. In Bertem waren er slechts 5 besmettingen op 210 bewoners en geen overlijdens.