Coronabon amper gebruikt... Relancebeleid Tervuren moet worden bijgestuurd

In juni 2021 keurde de gemeenteraad een reglement goed waarmee de CORONABON werd ingevoerd. Deze bon kan elke volwassen Tervurenaar aankopen voor 20 euro en is 25 euro waard. De gemeente voorziet een budget van 30 000 euro. In totaal worden er dus 6000 bonnen in omloop gebracht. Maar helaas werden nog maar een kleine 400 bonnen gebruikt. Dat is een heel magere deelname. De gemeente moet duidelijk meer doen om de bon aan de man te brengen en het is tijd om het beleid bij te sturen.

Open Tervuren is teleurgesteld omdat de gemeente na 1,5 jaar enkel met een waardebon op de proppen komt. Onze gemeenteraadsfractie deed gedurende de hele pandemie vele voorstellen om de lokale handelaars te steunen. Elk voorstel werd weggestemd door N-VA, CD&V en Groen/Vooruit. “We willen eerst de impact op de begroting kennen”, klonk het.

Na anderhalf jaar wachten lanceerde de gemeente hun langeverwachte relancebeleid. Maar wat bleek? Er zou enkel een bon komen (wat eigenlijk niet nieuws is want we kennen in Tervuren al langer de klassieke cadeaubon). Bijster origineel is het gemeentebestuur dus niet.

Open Tervuren vond dit te mager zeker omdat er tijd genoeg was om samen met de lokale ondernemers een degelijk relancebeleid op poten te zetten.

Ondertussen blijkt dat de coronabon geen succes is. Enkele handelaars hekelden terecht dat zij werden uitgesloten omdat de gemeente verboden had de bon in bepaalde winkels te gebruiken (bakkers, slagers, krantenwinkels, drukkerij- en papierhandel…). De gemeente heeft beslist om de bon nu uit te breiden naar handelaars die 60% omzetverlies kunnen aantonen.

Maar wat met de handelaar die “maar” 50% van zijn omzet verloren zag gaan? Deze groep Tervuurse ondernemers blijft weer in de kou staan.

Daarom pleit OPEN TERVUREN voor:

  1. Een verhoging van het relancebudget om de lokale economie doeltreffend en op een fatsoenlijke manier te kunnen steunen.
  2. De bon ook digitaal beschikbaar te stellen. We verzuimen op deze manier immers om een groot publiek aan te spreken.
  3. De bon moet worden uitgebreid tot alle handelaars. Geen enkel handelaar mag worden uitgesloten. Uitsluiten werkt contraproductief.

Helaas, de gemeenteraadsleden van CD&V, N-VA en Groen/vooruit waren niet te overtuigen.

Indien je ons voorstel steunt aarzel dan zeker niet om dit bericht te delen of contacteer ons via info @ opentervuren.be

Bekijk hieronder de integrale tussenkomst van onze fractievoorzitter Thomas Geyns.

Snelkoppelingen

Sociale media

Blijf op de hoogte van Democraten Tervuren door ons te volgen op sociale media.
 

Contacteer ons

Hebt u vragen, opmerkingen of suggesties? Aarzel niet ons te contacteren:

  • info (@) democratentervuren.be