Democraten Tervuren betreurt dat gemeentebestuur belofte om sluipverkeer aan te pakken inslikt

In 2022 besloot het gemeentebestuur om het verstikkende sluipverkeer in Moorsel aan te pakken. De deelgemeente van Tervuren wordt al jaren geconfronteerd met sluipverkeer en ’s ochtends verstikt het centrum als gevolg van de problematiek op de E40 en het vastlopen van de N3. Daarom voerde het gemeentebestuur drie proefopstellingen om te testen met welke maatregel ze het best het sluipverkeer konden oplossen. Begin deze week stelde het gemeentebestuur eindelijk de definitieve maatregelen voor aan de gemeenteraadsleden en aan de burger. Democraten Tervuren reageert ontgoocheld.

De voorgestelde maatregelen lossen structureel niets op
“Het gemeentebestuur komt met maatregelen die het sluipverkeer niet aanpakken. Volgens de burgemeester is sluipverkeer vandaag niet meer hét probleem. Nochtans was dat de belofte van het bestuur en de bedoeling van de proefopstellingen. Verspreid over 2024-2025-2026 gaat men overal de zebrapaden wat beter accentueren, de Oudergemse Weg wordt een fietsstraat, de Groenlaan/Grensstraat/Coigesteenweg/Paardenweg/ Streekstraat worden versmald, op de Moorselstraat verdwijnen enkele parkeerplaatsen, aan de kerk komen paaltjes, bochten worden haakser gemaakt en er komt deels eenrichtingsverkeer in de Vinkenlaan. De Moorselstraat wordt een dynamische zone 30. Buiten de schooltijdstippen mag je dan 50 km/u rijden. Dat is de enige schoolbuurt in onze gemeente die geen permanente zone 30 wordt. Dat is onveilig en niet logisch” stelt Moorsels gemeenteraadslid Ineke Casier.

Participatie was maar voor de schijn
“Voor ons is inspraak heel belangrijk. Wij waren verbaasd dat het gemeentebestuur de proefopstellingen zomaar invoerden zonder overleg met de wijken. Sommige wijken waren zelfs niet eens geïnformeerd. Dan hebben wij in de gemeenteraad maand na maand gepleit voor meer inspraak. In mei 2023 kwam er eindelijk een participatiemoment. Maar wat stellen we nu vast? Het schepencollege heeft de nieuwe maatregelen al goedgekeurd voor ze dit besproken hebben met de gemeenteraad of teruggekoppeld hebben naar de tientallen deelnemers van het participatiemoment. De Moorselaars worden dus voor de tweede keer voor een voldongen feit gesteld aangezien alles beslist is” aldus Ineke Casier.

Too little, too late
“Van meet af aan hebben wij benadrukt dat er een langetermijnvisie nodig is. Die zien we vandaag helaas niet. Het gaat om kleine maatregelen die elk op zich wel oké zijn maar het sluipverkeer niet oplossen. Hebben we hier 2 jaar op gewacht? Politiek is meer dan dit blijkbaar niet haalbaar omdat de standpunten tussen Groen en N-VA nogal ver uit elkaar liggen. Men had dit kunnen oplossen door de discussie open te trekken en boven de partijgrenzen heen en met alle partijen in de gemeenteraad naar een gedragen visie toe te werken. Die kans heeft de burgemeester laten schieten. Hij moest die bruggenbouwer zijn” besluit gemeenteraadslid Ineke Casier.

 

Gemeenteraadslid Ineke Casier

Snelkoppelingen

Sociale media

Blijf op de hoogte van Democraten Tervuren door ons te volgen op sociale media.
 

Contacteer ons

Hebt u vragen, opmerkingen of suggesties? Aarzel niet ons te contacteren:

  • info (@) democratentervuren.be