Verkoop Den Troemel (Vossem) uitgesteld na onderzoek Vlaamse regering

Wat voorafging
Tijdens de gemeenteraad van 25 mei 2021 stelde het college van burgemeester en schepenen voor om de verkoop van Den Troemel goed te keuren. Open Tervuren vroeg aan de burgemeester hoe de verkoopprijs van ongeveer 57 000 euro werd bepaald en of er een recent schattingsverslag werd gemaakt.

De burgemeester Marc Charlier (N-VA) kon niet toelichten hoe de verkoopprijs werd bepaald en gaf toe dat er geen schattingsverslag in het dossier zat. De schepenen konden dit ook niet verduidelijken.

Open Tervuren stelde daarom voor om de behandeling van dit dossier twee weken uit te stellen tot de gemeenteraad van 8 juni. Die twee weken uitstel konden dan gebruikt worden om de prijsbepaling te verduidelijken en eventueel een schattingsverslag aan het dossier toe te voegen.

Het gemeentebestuur besliste om ondanks de vele vragen omtrent de verkoopprijs de zaak toch niet uit te stellen. CD&V, N-VA, Groen-Vooruit keurden de verkoop goed.

Oppositie onderzocht zelf de zaak
Het gemeentebestuur weigerde in de dagen die volgden om klare wijn te schenken. In de pers beperkte burgemeester Marc Charlier (N-VA) zich tot vage verklaringen over de onderhandelingen van 10 jaar geleden.

Vervolgens beslisten gemeenteraadsleden Ineke Casier en Thomas Geyns om alle dossierstukken op het gemeentehuis zelf te gaan inkijken en het dossier bij elkaar te puzzelen. Dit onderzoek heeft niet geleid tot antwoorden maar eerder tot meer vragen omtrent de concrete prijsbepaling.

Gemeenteraadslid Thomas Geyns diende vervolgens een verzoekschrift in bij de Vlaamse Regering met de vraag om de zaak te onderzoeken.

“Wij begrijpen de commotie die deze zaak heeft veroorzaakt. Wij beschuldigen ook niemand. Maar wij zijn slechts de boodschapper. Het gemeentebestuur heeft dit dossier niet ernstig behandeld en kon tijdens de gemeenteraad geen antwoorden geven. Het gebrek aan dossierkennis en transparantie vanwege het gemeentebestuur is schrijnend. In de pers beperkte de burgemeester zich tot vage verklaringen. Een gemeenteraadslid dient het algemeen belang. De gemeenteraad heeft de plicht om het gemeentebestuur kritisch te ondervragen en te controleren.  Wij vragen enkel dat het gemeentebestuur eerlijk is en duidelijke antwoorden geeft. Alleen zo kan men alle twijfels en speculaties de wereld uit helpen. Het is nu aan de Vlaamse Regering om te beoordelen of de verkoop wettig is of niet” aldus gemeenteraadslid Ineke Casier.

Verkoop uitgesteld
De gemeente Tervuren werd op 12 juli 2021 in kennis gesteld van het feit dat de Vlaamse Regering een onderzoek is gestart. Omwille van dit onderzoek wordt de verkoop opgeschort. 

Vragen of voorstellen over dit dossier? Aarzel niet om ons te contacteren => info @ opentervuren.be

Snelkoppelingen

Sociale media

Blijf op de hoogte van Democraten Tervuren door ons te volgen op sociale media.
 

Contacteer ons

Hebt u vragen, opmerkingen of suggesties? Aarzel niet ons te contacteren:

  • info (@) democratentervuren.be