Tervuren krijgt regenboogzebrapaden: “Samen voor een écht open Tervuren”

In aanloop van 17 mei, de internationale Dag tegen homofobie en transfobie, schildert de gemeente Tervuren enkele regenboogzebrapaden op centrale plaatsen in de gemeente. Dat besliste de gemeenteraad dinsdagavond op voorstel van oppositiepartij Open Tervuren. Meer zelfs, er volgt op termijn ook een permanent regenboogsymbool.

Iedereen in Tervuren kan zichzelf zijn. Ook moet iedere inwoner en bezoeker zien dat Tervuren een écht open gemeente is. Met die gedachte lanceerde Thomas Geyns, gemeenteraadslid en fractievoorzitter van oppositiepartij Open Tervuren, het voorstel om regenboogzebrapaden aan te brengen op enkele centrale en zichtbare plaatsen.

“Vorige legislatuur was het voor de meerderheidspartijen CD&V, N-VA en Groen+ zelfs niet evident om deel te nemen aan de nationale actie om op 17 mei de regenboogvlag uit te hangen. Onze gemeente lag toen onder vuur. Gelukkig is dat ondertussen geen punt van discussie meer binnen de meerderheid. Maar Tervuren heeft iets goed te maken. Daarom dit voorstel van Open Tervuren om op een aantal centrale plaatsen in groot-Tervuren een regenboogzebrapad te schilderen. Zo geven we als gemeentebestuur een zeer krachtig signaal”, aldus Thomas Geyns.

“Positief, maar…
Het constructief voorstel van Open Tervuren werd positief onthaald tijdens de gemeenteraad van dinsdag 30 maart 2021.  Ook NVA omarmde, bij monde van schepen Lut Kint, het voorstel. Al voegde de burgemeester er wel aan toe dat er binnen de meerderheid weinig enthousiasme was om dit te vermengen met verkeerstekens. Hij riep op om af te stappen van de regenboogzebrapaden en samen te zoeken naar een waardig alternatief.

Raadslid Geyns reageerde verheugd op de positieve reactie van de meerderheid, maar betreurde wel de vraag van de burgemeester om af te stappen van de regenboogzebrapaden, iets wat al in veel Vlaamse gemeenten bestaat. “Na alle commotie van de voorbije jaren in Tervuren maar zeker na de ernstige incidenten van gaybashing in onze maatschappij moeten we als lokaal bestuur durven het voortouw te nemen. Proactief handelen. Niet alleen geeft de burgemeester toe dat er buiten het uithangen van de regenboogvlag op de markt nog niets extra gepland stond. Hij vraagt ons nu ook om af te stappen van de regenboogzebrapaden. Dat lijkt ons niet de goede weg en geeft geen zekerheid op korte termijn”, stelt Thomas Geyns.

Hierop lanceerde hij een compromis als tegenvoorstel: “Laten we het niet groter maken dan het is. Het aanleggen van een regenboogzebrapad, daar moeten we geen drie weken over nadenken. We hebben een uitstekende technische dienst. Het zal voor hen zeker haalbaar zijn om dit op korte termijn te realiseren, desnoods enkel tijdelijk in aanloop van 17 mei 2021 gevolgd door een meer permanent regenboogsymbool in Tervuren.”

Regenboogzebrapad én permanent symbool!
Een voorstel waarin ook NVA-schepen Lut Kint zich kon vinden. Zo kwam er uiteindelijk consensus over het voorstel van Open Tervuren. Alle partijen, uitgezonderd een raadslid van Tervuren Unie, gingen principieel akkoord met de aanleg van regenboogzebrapad op een zichtbare en centrale plaats in aanloop van 17 mei 2021. Daarna volgt er op de lange termijn een meer permanent symbool in Tervuren”.  

“Voor Open Tervuren is dit meer dan een symbolische daad. Het voorstel van collega-raadslid Thomas Geyns is een voorbeeld hoe we allemaal samen kunnen werken aan een écht open Tervuren. Voor onze partij is dit essentieel. Geen holle woorden maar ook concrete voorstellen. Onze partij blijft hierin het voortouw nemen: creatief, proactief en vooral positief! Zo maken we Tervuren ook écht beter. ”, reageert Bram Bartholomees, gemeenteraadslid en voorzitter van Open Tervuren.

Snelkoppelingen

Sociale media

Blijf op de hoogte van Democraten Tervuren door ons te volgen op sociale media.
 

Contacteer ons

Hebt u vragen, opmerkingen of suggesties? Aarzel niet ons te contacteren:

  • info (@) democratentervuren.be