Tervuren krijgt een zomerschool

Deze zomer krijgt Tervuren eindelijk een zomerschool. Open Tervuren diende in juni 2020 al een voorstel in op de gemeenteraad. Na een jaar stilte pikken meerderheidspartijen CD&V, N-VA en Groen-Vooruit het voorstel op en voeren ze het uit. Dat bleek tijdens de gemeenteraad van 25 mei 2021.

'Eindelijk actie van de schepen van onderwijs. Zonder het voorstel van Open Tervuren in juni 2020 was er niemand in deze meerderheid die dacht aan de opstart van een zomerschool. Onze kinderen verdienen extra kansen, zeker nu', reageert Bram Bartholomees, gemeenteraadslid voor oppositiepartij Open Tervuren en indiener van het voorstel.

Het is de Vlaamse Regering die al sinds vorig jaar de kans biedt aan scholen en lokale overheden om een zomerschool te starten. In een zomerschool krijgen leerlingen van het lager of secundair onderwijs tijdens de maanden juli en augustus gedurende minstens 10 dagen (of 20 halve dagen) een leertraject op maat, gekoppeld aan sport en spel. Zomerscholen werden vorig jaar voor het eerst op grotere schaal georganiseerd in Vlaanderen, als reactie op de sluiting van de scholen na het uitbreken van de coronacrisis. Toen wou de gemeenteraad van Tervuren hier echter niet op ingaan. De meerderheidspartijen CD&V, N-VA en Groen-Vooruit vonden het niet nodig om hier in volle coronacrisis volop op in te zetten. 'Niet nodig voor Tervuren. Er is geen vraag naar', klonk het toen.

Nochtans sprong de rest van Vlaanderen wel op deze kar. Ook in onze regio (Kortenberg, Leuven, Overijse, Zaventem,...) kwamen in de zomer van 2020 zomerscholen. Over heel Vlaanderen werden meer dan 7.500 jongeren bereikt, waaronder veel leerlingen met leerachterstand, kansarme leerlingen en anderstalige leerlingen. Net de groepen die het hardste geraakt waren door de sluiting van de scholen.

'En dit geldt even zeer voor Tervuren. Naast het coronaverlies is er ook het jaarlijkse zomerverlies voor kinderen. Door hen deze zomer extra kansen te geven, helpen we niet alleen hen maar ook hun leraren in september', stelt Bram Bartholomees. Open Tervuren diende trouwens hetzelfde voorstel opnieuw in voor de gemeenteraad van 25 mei 2021. 'Tot die dag hoorden we niets van CD&V-schepen Eyskens over ons voorstel. Tijdens de gemeenteraad werd echter duidelijk dat ze ons voorstel wel omarmt en dit deze zomer gaat uitrollen. Tervuren krijgt op de site van het GITO een zomerschool voor 50 leerlingen uit de lagere school.'

Met Open Tervuren blijven we de hand uitsteken om ons voorstel mee uit te rollen. Blijkbaar niet eenvoudig om binnen de gemeenteraad van Tervuren over de partijgrenzen samen te werken. Nu ja, daar wil Open Tervuren het verschil blijven maken. Een andere visie én positief en constructief samenwerken, voor een écht Open Tervuren!

Heb je zelf voorstellen of ideeen voor Tervuren? Aarzel niet om ons te contacteren => info @ opentervuren.be

Snelkoppelingen

Sociale media

Blijf op de hoogte van Democraten Tervuren door ons te volgen op sociale media.
 

Contacteer ons

Hebt u vragen, opmerkingen of suggesties? Aarzel niet ons te contacteren:

  • info (@) democratentervuren.be