Nieuwe gemeenteraadsvoorzitter sluit raadslid Willy Roeykens uit... omdat hij geen computer heeft.

Door de 2de coronagolf organiseert Tervuren de gemeenteraad deels digitaal. Alleen de fractieleider van iedere partij, het gemeentebestuur en een paar ambtenaren mogen aanwezig zijn in de raadszaal. Maar er wordt niet met alle raadsleden rekening gehouden...

“Ik sta helemaal achter het idee van een digitale gemeenteraad zolang dat een noodzaak is. Alles helpt in de strijd tegen corona. Wij moeten als gemeenteraadsleden het goede voorbeeld geven. Maar ik beschik niet over internet, vaste of mobiele computers. Mijn collega en vriend Thomas Geyns beheert dat voor mij en via de telefoon overleggen wij momenteel. Hij kan me niet helpen om de gemeenteraad digitaal te volgen want hij zit op dat ogenblik in het gemeentehuis. Tot nu toe mocht ik Thomas, die als fractieleider dus wel fysiek aanwezig mag zijn, vergezellen. Ineens mag dat niet meer van Hugo Vankelecom (N-VA) de nieuwe voorzitter van de gemeenteraad”, vertelt een teleurgestelde Willy Roeykens, raadslid van Open Tervuren.

“In constructieve sfeer regelde ik met de collega-fractievoorzitters en de gemeenteraadsvoorzitter dat Willy wel kon deelnemen. Iedere partij toonde begrip en niemand formuleerde een bezwaar. Tot nu in oktober. De nieuwe gemeenteraadsvoorzitter is niet langer akkoord. Dat verbaast mij.”, stelt Thomas Geyns, gemeenteraadslid en fractievoorzitter van Open Tervuren.

“Volgens de gemeenteraadsvoorzitter Hugo Vankelecom (n-va) moest ik de gemeenteraad bij Bram of Roos thuis gaan volgen via hun laptop. Maar dat is helemaal tegen de coronaregels. Dus ik mag wel Bram of Roos ‘besmetten’ maar in de grote raadszaal, op 1,5 meter afstand en met een masker aan een aparte tafel aan de kant mag ik niet deelnemen aan de gemeenteraad? De gemeente zocht wel vrijwilligers om de kermis te kunnen laten doorgaan en dat terwijl de horeca moet sluiten? Komaan zeg, wat voor een logica probeert de voorzitter hier te volgen? Men belet mij gewoon deel te nemen aan de gemeenteraad. Dat is hetzelfde als mij de facto uitsluiten. Ik ben dit jaar 20 jaar gemeenteraadslid en ik vind dit zéér onrespectvol. Ik was in die 20 jaar misschien 1 x verontschuldigd…”

“Hugo Vankelecom zegt dat anderen anders ook uitzonderingen kunnen vragen maar dat is tot nu toe niet gebeurd. Ik denk dat mijn collega’s in de gemeenteraad mij wel respecteren en dat begrijpen. De voorzitter maakt een probleem waar er geen is. Alle andere 26 raadsleden hebben wel een computer en internet. Ik niet. Niemand wil de situatie misbruiken? Ze hadden dan toch minstens een alternatief kunnen voorzien? Het hele gemeentehuis is leeg ’s avonds. Daar staan genoeg computers en op de gemeenteraad is telkens een computerdeskundige aanwezig om mij hierbij te helpen. Ze hebben zich niet collegiaal opgesteld en dat stoot mij enorm tegen de borst”;  klinkt het bij een verontwaardigde Willy Roeykens.

De fractie van Open Tervuren laat weten dat ze klacht neerleggen bij de provinciegouverneur. Ze stellen zich de vraag of de burgemeester en gemeenteraadsvoorzitter op deze manier een raadslid überhaupt welk kan uitsluiten. Mogelijk brengt deze onrechtmatige uitsluiting de rechtsgeldigheid van de beraadslaging in het gedrang.

Meer weten? Of heb je vragen? => info@opentervuren.be

Ook Radio 2 Vlaams-Brabant sprak over het verhaal van Willy. Herbeluister het hieronder!

Snelkoppelingen

Sociale media

Blijf op de hoogte van Democraten Tervuren door ons te volgen op sociale media.
 

Contacteer ons

Hebt u vragen, opmerkingen of suggesties? Aarzel niet ons te contacteren:

  • info (@) democratentervuren.be