Een Open Tervuren begint met een écht open beleid

Lijst Open Tervuren wil werk maken van een echte vernieuwingsagenda. Dat wil zeggen, inzetten op verdraagzaamheid en harmonie in onze Tervuurse gemeenschap, openstaan voor vernieuwing en verandering.

Deliberatieve democratie en burgerparticipatie

Er zijn vele gemeentelijke adviesraden bijgekomen tijdens de afgelopen drie decennia. Tijdens onze bestuursperiode 2000-2012 werd de heterogene Koepelraad met cultuur- en sportverenigingen opgesplitst in een autonome cultuur- en sportraad naast de jeugdraad. Daarnaast hebben we nieuwe adviesraden opgericht zoals de seniorenraad, de raad voor lokale economie en de gemeentelijke raad voor ontwikkelingssamenwerking.

Er komen steeds meer adviesraden op grond van afzonderlijke beleidsmateries. Denken we maar aan de mobiliteitsraad en de welzijnsraad. Dit heeft voordelen, maar ook nadelen. Advies worden versplinterd gegeven. Bovendien is het een feit dat via adviesraden slechts een kleine kring van burgers deelneemt aan participatietrajecten. Open Tervuren wil via peilingen aan
alle inwoners de kans geven om te participeren aan de besluitvorming binnen de gemeente. Voor een goede participatie is echter goede informatievoorziening en discussie van vitaal belang. Open Tervuren pleit voor het oprichten van wijkraden om de stap tussen burger en bestuur te verkleinen.

Meer vrouwen aan de macht
De kiezer bepaalt uiteraard hoeveel vrouwen en mannen verkozen geraken. Maar het huidig bestuur heeft niet gekozen voor een belangrijke rol van hun vrouwelijke mandatarissen in het bestuur. Dit kan en moet anders. Wij gaven eerder al het goede voorbeeld. In de legislatuur 2006-2012 zorgde GT-Open Vld voor twee vrouwelijke schepenen.

Open Tervuren pleit voor een keuze voor een verschillend geslacht tussen voorzitter van gemeenteraad en voorzitter van het college van burgemeester en schepenen. 'Daarnaast willen we ook dat minstens de helft van de gemeenteraadscommissie geleid wordt door vrouwen.' aldus Roos Vanbegin (2de plaats) en Ineke Casier (4de plaats).


In mei nodigden we Assita Kanko uit: politica, auteur en onderneemster. Zij gaf ons heel wat inspiratie om mee aan de slag te gaan.

Verdraagzaamheid en harmonie in onze gemeenschap
Met OPEN Tervuren kiezen we voor een écht open Tervuren, waar iedereen welkom is en waar het goed leven is. De voorbije jaren hebben onze gemeenteraadsleden al actie gevoerd rond een SOGIE-vriendelijker beleid (seksuele oriëntatie en genderidentiteit en –expressie).

Ook na 14 oktober willen we hier verder voor ijveren, want onder andere het symbolisch uithangen van de regenboogvlag bleek de voorbije zes jaar geen evidentie. Open Tervuren stelt voor om in het gemeentelijk subsidiereglement een anti-discriminatie charter op te nemen. Organisaties die gemeentelijke subsidies voor hun werking ontvangen, onderschrijven het charter en hangen deze zichtbaar uit. Op die manier tonen ze aan hun leden, bezoekers, supporters, bestuursleden, enz. dat binnen hun structuren geen plaats is voor enige vorm van discriminatie. Daarnaast willen we ook alle gemeentelijke documenten screenen op genderneutraal taalgebruik en willen we vanuit het gemeentebestuur enkele eenvoudige maatregelen nemen om het welzijn van holebi’s en transgenders die in Tervuren wonen te verbeteren. ‘Een Tervuren waar we inzetten op diversiteit. Een samenhorigheidsgevoel wordt immers niet gecreëerd door het nastreven van uniformiteit maar door het omarmen van diversiteit’, stelt Bram Bartholomees, lijstduwer (plaats 27).

Meer weten of een vraag? Contacteer Roos, Ineke of Bram

Ontdek HIER alle kandidaten van lijst Open Tervuren, lijst 7 op 14 oktober!

Snelkoppelingen

Sociale media

Blijf op de hoogte van Democraten Tervuren door ons te volgen op sociale media.
 

Contacteer ons

Hebt u vragen, opmerkingen of suggesties? Aarzel niet ons te contacteren:

  • info (@) democratentervuren.be