Oppositie uit kritiek op burgemeester rond aanpak proefopstelling in Moorsel

Het gemeentebestuur stelde drie proefopstellingen voor om het sluipverkeer in Moorsel aan te pakken. Fase 1 betekent sinds begin oktober een knip in de Sterrebeeklaan en deels eenrichtingsverkeer in de Groenlaan. Er volgen nog twee fases. Vanaf november wijzigt de Moorselstraat naar een dynamische zone 30 en vanaf januari wordt er vanuit de Vogeltjeswijk eenrichtingsverkeer ingevoerd naar de Groenlaan. Gemeenteraadslid Thomas Geyns (Open Tervuren) polste tijdens de gemeenteraad naar een stand van zaken.

Oppositie hekelt gebrek aan participatie
“Het gemeentebestuur beweert in hun communicatie dat de proefopstellingen er kwamen in samenspraak met de inwoners. Maar de gemeente organiseerde slechts één denkdag. Terwijl vele inwoners van niets wisten. De bloemetjeswijk werd zelfs totaal niet geïnformeerd over de geplande maatregelen. Inspraak en participatie vragen veel meer. Eén moment volstaat niet om draagvlak en betrokkenheid te creëren. Nu heeft men het omgekeerde bereikt. De Moorselaars zijn reageren totaal verdeeld. De ene buurt keert zich tegen de anderen. Dat is het bewijs dat het participatietraject fameus tekortschiet” stelt gemeenteraadslid Thomas Geyns

Strijd tegen sluipverkeer
De oppositie deelt het idee dat sluipverkeer uit de kern moet vermeden worden. “Als het op de E40 vastzit moet Moorsel plots heel wat bijkomend verkeer slikken waardoor het voor de Moorselaars onleefbaar werd. Maar of de knip van de Sterrebeeklaan een maatregel tegen sluipverkeer is betwijfel ik. Hierdoor worden heel wat Vossemnaren gepest die Moorsel willen bereiken en omgekeerd. Dat is geen sluipverkeer. Dat zijn onze eigen inwoners. Men straft de verkeerde mensen. Het verkeer verschuift nu naar de Boterbloemenlaan om zo de Moorselstraat te bereiken. Je moet de lasten proberen gelijk te spreiden.” vertelt Thomas Geyns.

De gemeenteraad werd voor een voldongen feit geplaatst
De oppositie vindt de hele aanpak amateuristisch. “Bertem en Kortenberg werden pas op het laatste ogenblik geïnformeerd. GBS Moorsel bleek aanvankelijk zelfs niet betrokken. Dat zijn toch belangrijke partners? De gemeenteraad was zelfs géén betrokken partij. De gemeenteraadsleden moesten dit vernemen in het gratis infoboekje van de gemeente. Wat zitten wij daar eigenlijk te doen? De burgemeester sluit ons uit.De communicatie vanuit de gemeente verliep beneden alle peil. De burgemeester beslist erg top down zonder dialoog met middenveld en de bewoners. Pas toen het al misliep kwam er een buurtvergadering. Dat is niet serieus te nemen” besluit Geyns.

Snelkoppelingen

Sociale media

Blijf op de hoogte van Democraten Tervuren door ons te volgen op sociale media.
 

Contacteer ons

Hebt u vragen, opmerkingen of suggesties? Aarzel niet ons te contacteren:

  • info (@) democratentervuren.be