Curieuzeneuzen: vrij goede luchtkwaliteit in groot Tervuren

Curieuzeneuzen Vlaanderen, een wetenschappelijk onderzoek waarbij de hulp van de bevolking werd ingeroepen, maakte dit weekend zijn resultaten bekend. Meten is weten. En uit de resultaten blijkt dat de luchtkwaliteit in groot Tervuren vrij goed is.

Curieuzeneuzen is een grootschalig project van De Standaard i.s.m. de universiteit Antwerpen en de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) waarbij in mei dit jaar 20.000 Vlamingen de luchtkwaliteit in hun straat  konden  meten. Ook in Tervuren deden heel wat inwoners mee aan het onderzoek. Exact 192 inwoners werkten mee. Dit maakt dat Tervuren enthousiaster was om deel te nemen in vergelijking met de gemiddelde Vlaamse gemeente. Een goede luchtkwaliteit is dus duidelijk een bezorgdheid in Tervuren.

Deze Tervurenaars plaatsten buisjes aan hun  woning om  de  stikstofdioxide (NO2),  waarvan  verkeer  de  grootste  oorzaak  is, te  meten. De  bedoeling  was om  te  kijken  waar  de concentraties van NO2 het hoogst zijn. Dit maakt het mogelijk om dit tot op straatniveau te zien.

Over het algemeen overheersen de groene bolletjes in Tervuren en zijn deelgemeenten. Het onderzoekt geeft de luchtkwaliteit in Tervuren en zijn deelgemeenten het label 'vrij goed'.

Goed nieuws dus voor de luchtkwaliteit en geen reden om mee te stappen in het paniekverhaal dat sommige Tervuurse politici verkondigen. Maar waakzaamheid is nodig. Met Open Tervuren kiezen we resoluut voor een gezond Tervuren, ook wat luchtkwaliteit betreft. Geen radicale aanpak voor ons maar wel inzetten op sensibilisering. Een lokale klimaattop met zoveel mogelijk verschillende Tervuurse doelgroepen zal zorgen voor een betere bewustwording van de problemen rond leefmilieu in je eigen straat.

Daarnaast zet we ook in op combi-mobiliteit waarbij burgers een combinatie van vervoersmiddelen kunnen aanwenden om zich zo efficiënt mogelijk te verplaatsen. Want zeg nu zelf, dé fietser, dé voetganger en dé automobilist bestaan niet. Het moment dat je als fietser afstapt, ben je voetganger. Open Tervuren wil voor elke weggebruiker de sterktes uitspelen en de zwaktes versterken, om ze zo op elkaar af te stemmen. Daarbij moeten we uiteraard zorgen dat de alternatieven voor de auto beter beschikbaar worden, en indien men toch de wagen neemt, dat men dan opteert voor milieuvriendelijke initiatieven. Hierbij gaan we in gesprek met de verschillende sectoren: taxi, openbaar vervoer, deelsystemen, enz..

Meer inzetten op combi-mobiliteit. Zo slaan we twee vliegen in één klap: een gezond Tervuren én een vlot Tervuren.

Daar tekent lijst Open Tervuren voor. Lijst 7 bij de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober!

Meer weten over de resultaten van Curieuzeneuzen in Tervuren? Check hun website!

Snelkoppelingen

Sociale media

Blijf op de hoogte van Democraten Tervuren door ons te volgen op sociale media.
 

Contacteer ons

Hebt u vragen, opmerkingen of suggesties? Aarzel niet ons te contacteren:

  • info (@) democratentervuren.be